';
329. Sayı / 8. Sayfa

Miladi Tarih: 1 Temmuz 1897

Rumi Tarih: 19 Haziran 1313

7. Sayfa
5 Yazı
9. Sayfa
2 Yazı
Musahabe-i Fenniye

Makinelerin hizmeti – Sanayide ehemmiyeti – Ulum-ı riyaziye ve makineler – İ’mal-i erbaayı suhuletle icra eden makine – Muamelat-ı cebriyenin makine ile halli – Tanelerin müddet-i hayatı – Tohumların neşvünema kabiliyeti.

Buhar makinelerinin icadı âlem-i medeniyette mühim bir tebeddüle sebebiyet vermiş ve sanayide bir devr-i terakki küşat eylemiştir. İnsan elinin yerine makineler kaim olarak birkaç amelenin görebileceği bir işi bir makine gayet sürat ve intizamla icra etmeye ve insan elinin yetişemeyeceği bir surette bereketli mahsulat-ı sınaiye vermeye başlayınca medeniyet âleminde başka bir keremi hasıl olarak en küçük işler bile makineye gördürülmek çaresi düşünülmüştür. Mensucat fabrikalarında, maden işleyen tezgâhlarda, bin türlü imal-i cesimede hizmet eden makinelerden kat-ı nazar yalnız küçücük dikiş makinelerine atf-ı nazar-ı dikkat makine devrinin derece-i ehemmiyetini takdire kâfidir. Şu var ki makinelere mevdu’ olan hidemat-ı beşeriyetin ifal-i maddiye ve mesai-i mihanikiyesine taalluk eden hususat olup tefekkür ve mülahazaya, muhakemat-ı akliyeye, mesai-i zihniyeye müftekir olan cihetlerin makinelerle bir taalluk ve münasebeti bulunabileceği evvelce kestirilemiyordu. Devr-i ahir-i terakki bu cihette dahi garibeler meydana koymuştur. Bunlardan birinin resmini de Servet-i Fünûn kariin-i kiramına arz etmiştir. Hesap makinesinden bahsetmek istiyoruz.  

(…)

Hüdavendigâr Vilayeti Valisi Merhum Münir Paşa
Paris’ten Mektup

Çiçek Döküşü

-6 Haziran 97, Pazar-

Bu günü nasıl geçireceğimizi kararlaştırmak için üç arkadaş cumadan beri müzakere edip duruyorduk. Bu pazar gezilecek, görülecek eğlenceler eğlenceler o kadar çoktu ki hangilerini feda etmek, hangisini öbürlerine tercih lazım geleceğine hüküm eylemek müşkül bir meseleydi. Pantekosya [Pentecôte] yortusu, çiçek bayramı, en büyük mükâfatlı yarış, sanayi-i nefise sergisinin son haftası, Versay ve Sen Klo’nun [Saint-Cloud] meşhur büyük fıskiyelerinin, fevvarelerinin koyverilmesi… Bunların kâffesi bir günde oluyor. Ben Şanzelize resim sergisini tensip ettim. “Bayağı günde gidilebilir. Pazarı ona vakfetmek yazıktır.” dendi. (…)