';
320. Sayı / 3. Sayfa

Miladi Tarih: 29 Nisan 1897

Rumi Tarih: 17 Nisan 1313

2. Sayfa
3 Yazı
4. Sayfa
1 Yazı
Musahabe-i Fenniye

Suyun tasfiyesi – Mayiatın takiminde ehemmiyet – Mekûlatın muhafazası – İfrazat ve fuzulatın def’i – Amerika usulü: İfrazattan istifade – Tuvalet sabunları ve pomadeler – Balıklarda rengin tebeddülü.

Hıfz-ı sıhhat ehemmiyeti hakkında uzun uzadıya söz söylemeye lüzum yoktur. Dünyada sıhhat kadar kıymettar bir şey olamayacağını teslim etmeyecek kimse bulunmaz. Muhafaza-i sıhhat yolunda sarf olunan mesai de âlem-i insaniyete en büyük hizmetlerden addolunabiliyor.

Hıfz-ı sıhhat ilmi erbabı insaniyeti emrazın tahribatından kurtarmaya, kolera gibi, veba gibi, verem gibi emrazın tedavisine çalışmakla beraber bunların istilasından masuniyeti temin etmek çarelerini düşünüp bulmaya da gayret ediyorlar.

Hıfz-ı sıhhatte en mühim meselelerden biri suyun tasfiyesidir.

(…)

Suların tasfiyesiyle uğraştıkları gibi erbab-ı fen mekûlatın muhafazasına da çalışıyorlar. Şimdi konserveler her yerde meydan almış ve bir iki seneden beri İstanbul’umuzda da kullanılmaya başlanmıştır. Yemeği pişiriyorlar, bu kapalı ve havadan ari olarak teneke kutular içinde saklanıyor.

(…)

Hıfz-ı sıhhat-ı erbabını en ziyade düşündüren mesailden biri de büyük şehirlerde fuzulat ve ifrazatın def’i ve mazuratının izalesi çaresidir. İstanbul gibi sahil-i bahrda kâin memleketlerde tahtü’z-zemin ve denize müntehi mecralarla fuzulat-ı bedeniye ve uzviyenin denize sevki usulü ihtiyar olunmaktadır.

(…)