';
518. Sayı / 14. Sayfa

Miladi Tarih: 14 Şubat 1901

Rumi Tarih: 1 Şubat 1316

13. Sayfa
2 Yazı
15. Sayfa
1 Yazı
1900 Sergisi’nde Alman Şubesi

On dokuzuncu asrın bütün edvar-ı sabıkaya nispetle hem adetçe hem mahiyetçe azim, faik addedilebilecek türlü türlü muhteraat-i mühimme-i medeniyesinin icap ettiği büyük bir faaliyet-i fikriyeden âdeta yorulmuş olan beşeriyet-i mütemeddine yirminci asrın aguş-ı hayatına atılacağı sırada tekmil mazinin terakkiyat ve keşfiyatını gösterir bir levha meydana getirmek istedi, 1900 Sergisi vücut buldu. 

Sergi her kavmin tarih-i medeniyete sebk eden hisse-i hidematını ayrı ayrı daireler, güzel güzel köşkler içinde enzar-ı dünyaya vaz ediyordu. Bundan, bütün akvam arasında meşru bir arzu-yı müsabaka tevellüt etmişti. Herkes memleketinin müessir-i irfan ve kemalatını, kıymetini hakkıyla takdir edebilecek bir intizam ve mükemmeliyet içinde arz etmeye çalışıyordu. Serginin hazırlık zamanları büyük bir velvele arasında geçti. Sergiye tahsis edilen mahallerde her gün bir bina yükseliyor, her yerde bir bedia vücuda geliyor; her millet tekmil kabiliyetiyle bu meydan-ı irfana bir numune çıkarmaya, hem de güzel bir hâlde çıkarmaya uğraşıyordu. Nihayet hazırlıklar bitti, sergi açıldı, vaktinde yetişemeyenler de ikmal edildi. O vakit bütün enzar-ı dikkat, mazi-i beşeri bir noktaya toplayan, tarik-i medeniyette kat ettiğimiz mesafeyi ölçebilmeye hizmet eden bu sergiye initaf eyledi. Bittabi her kavim bir hususta kendisine rakip addettiği milletin sanayiine, ticaretine, ziraatına merak ediyor, iptida bunları anlamak istiyordu.

(…)

Edebiyat-ı Cedide Kütüphanesi

-Dördüncü Kitap-

Aşk-ı Memnu

Muharriri: Uşşakizade Halit Ziya

527 sayfa teşkil eden bu eser-i nefisin fiyatı yalnız 10 kuruştur. Taşradan arzu edenler  -taahhütle beraber- dört buçuk kuruş posta ücreti ilave buyurmalıdırlar.