';
271. Sayı / 2. Sayfa

Miladi Tarih: 21 Mayıs 1896

Rumi Tarih: 9 Mayıs 1312

1. Sayfa
1 Yazı
3. Sayfa
3 Yazı
İstanbul Postası

Yaz hâlâ gelmedi, ortalık ısınmadı ruz-ı Hızır’ı, Mayıs’ın birini geçirdik; fasl-ı baharın hitamını irae edecek eyyam takarrüp etti, yine bir türlü kış esvabından kurtulamadık. Mayıs’ın birinci günü şehr-i şehirimizde her tarafın enva-ı ezhar ve evrak ile tezyin ettiğini, havanın, güneşin çehreleri yakacak derecede ısındığını görerek ince elbiseye yeltenmiş yün fanilalara veda etmeyi kurmuştuk; nafile! Fanilalar vücutlarımıza pek ısınmış, ayrılıp gitmek istememekte bulunmuş olmalı ki hava ziyade soğudu. Hâlbuki gönüller fanilaların vücuda değil –vücutların hararet-i sayf ile- ısınmış olduğunu görmek istiyor.

(…)

Fotoğraf Müsabakası ve Temdid-i Müddet

Gazetemiz marifetiyle küşat olunan fotoğraf müsabakası Osmanlı erbab-ı merak ve sanatı nezdinde fevkalade mazhar-ı hüsn-i kabul olarak beş on gün zarfında birçok mektupları istizahnamelerle dört beş takım resim ve klişe aldık. Memleketimizde heveskâr-ı sanat olanların kesretine güzel bir delil olan şu hüsn-i kabule teşekkür ve iftihar ederiz.

(…) [B]inaenaleyh şehr-i Mayıs’ın on beşinde hitama erecek olan müddet-i müsabakayı Haziran’ın on beşine kadar temdit eyledik. (…)

Evvela – Müsabaka yalnız enstantane resimler içindir. 8×8’den 13×18 cesametine kadar fotoğraflar müsabakaya dâhil olur. Gönderilecek fotoğraflardan ikişer nüsha yollanmalı ve klişeleri beraber olmalıdır. (…)

Saniyen – Dürbünün, makinenin, istimal olunan plağın cinsi ve nevi tasrih olunmalıdır.

Salisen – Resim nerede ve saat kaçta çıkarılmış ise bildirilmeli ve developman icrası olarak ne kullanıldığı beyan kılınmalıdır.

Rabian – Müsabaka Nisan’ın birinden Mayıs’ın on beşine kadar küşadedir. (…)

Hamisen – Ressam ve fotoğrafçılardan mürekkep bir heyet-i temyiziye tarafından resimler bi’l-muayene birinci dereceyi ihraz eden resmin sahibine 12×9 cesametinde bir Kata fotoğraf makinesi ita olunacaktır. Fotoğrafçı Dirador Efendi tarafından heyeten verilecek olan işbu makine efendi-yi mümaileyhin mağazasında şimdiden teşhir olunmuştur. (…) İkinci dereceyi ihraz eden resmin sahibine bir senelik Servet-i Fünun abonesi yahut idarehanemizden yüz elli kuruşluk kitap ita olunacaktır.

Sadisen – Mazhar-ı mükâfat olan resimler gazetemize derç olunacaktır.