';
514. Sayı / 13. Sayfa

Miladi Tarih: 17 Ocak 1901

Rumi Tarih: 4 Kânunusani 1316

12. Sayfa
2 Yazı
14. Sayfa
1 Yazı
Esmar-ı Matbuat

-12-

 Müteveffa Sarse’nin [Francisque Sarcey] bir nasihati – Mösyö Demolen [Edmond Demolins] kimdir? – Le Ple [Pierre Guillaume Frédéric le Play] – “Siyans Sosyal” [Science Sociale] mecmuası – Fransa coğrafya-yı ictimaiyesi – Demolen’in efkarı – Tevsi-i mezuniyet – Sen sana muayyen ol! – Maks Leklark [Max Leclerc] ve Piyer Loruva Bolyo’nun [Paul Leroy-Beaulieu] İngiltere’ye müteallik eserleri – Anglo-Sakson ırkının inbisat ve terakkiyatı – Fransa usul-ı hazıra-i terbiyesi – Mösyö Güstav Larome [Gustave Larroumet] – Fransa’da etfal – Anri Lavdan’ın [Henri Lavedan] bir kitabı – Eski Fransız, şimdiki Fransız – Hakikat-i hâl – Alman muharirleri – Doktor Romel’in [Dr. Rommel / Alfred Pernessin] Fransızlar hakkındaki efkarı – Mösyö Anatol Flavo – Tesir-i iklim – Fransızların meziyat ve nekaisi – Taklit – Ne bedbin, ne de nikbin olmalı.

Edebiyat-ı Cedide Kütüphanesi

-Dördüncü kitap –

Aşk-ı Memnu

Muharriri: Uşşakizade Halit Ziya

527 sayfa teşkil eden bu eser-i nefisenin fiyatı yalnız 10 kuruştur. Taşradan arzu edenler – taahhüdüyle beraber – dört buçuk kuruş posta ücreti ilave buyurmalıdırlar.

Yeni Kitaplar

İlm-i İktisat

Üçüncü Kitap

 Darülmuallimin ilm-i servet ve usul-i maliye muallimi Mehmet Cavit Bey tarafından telif ve neşrine himmet edilen bu eser-i mühimin üçüncü kitabı bugün mevki-i intişara vaz olunuyor. Bugün bila-istisna her ferdin, her heyetin muhtaç olduğu bir ilim varsa o da ilm-i iktisattır. Bundan dolayıdır ki iktisat bilhassa otuz kırk seneden beri âlem-i medeniyette pek büyük bir mevki ihraz eylemiştir. Bu ilmin kavanin ve kavaid-i umumiyesini okumaktan, öğrenmekten, hatta ezberlemekten müstağni olacak bir fert yoktur. Mehmet Cavit Bey’in bu eseri kavanin ve kavaid-i mezkureyi kemal-i vuzuh ile bast ve tafsil etmektedir. Evvelce neşredilmiş olan birinci, ikinci kitaplarda servetin istihsal ve inkısamına müteallik hadisat-ı iktisadiyeden bahsolunmuştu. Bu kitapta servetin tedavülüne dair olan mebahis teşrih ediliyor. Muhteviyat-ı mühimmesinin bir kısmı şunlardır: mübadele-i meskukât, kıymet, itibar, evrak-ı itibarîn, bankalar, İngiltere ve Fransa bankaları, Osmanlı bankası, fiyat, sendikalar, tröstler, usul-i himaye ve serbesti-i mübadele. Fiyatı diğer ciltleri gibi yalnız 10 kuruştan ibaret olan bu kıymettâr kitap her kitapçıda bulunur. Taşradan matbaamıza muharrir-i eser namına mektup yazıldığı halde posta ücreti alınmaksızın gönderilir.