';
312. Sayı / 11. Sayfa

Miladi Tarih: 4 Mart 1897

Rumi Tarih: 20 Şubat 1312

10. Sayfa
2 Yazı
12. Sayfa
2 Yazı
Nekahette
Resimlerimiz

“Havran Heyet-i Teftişiyesi”

Havranda Dürziler meyanında zuhur edip saye-i satvet-vaye-i hazret-i padişahide bertaraf edilen uygunsuzlukların esbabını tamamen bi’l-izale oralarda temin-i asayiş ve tamim-i maarif vazifesiyle gönderilmiş olan askerî ve mülki heyetlerden beşinci ordu-yı hümayun müşiri devletlü Abdullah Paşa hazretlerinin bizzat taht-ı riyasetlerinde bulunan heyet-i askeriye-i Şam’a ve atufetlü Şevki ve Hakkı Bey ve faziletlü Malik Efendiler hazaratından mürekkep heyet-i teftişiye-i mülkiye dahi ikmal-i vazife ile Dersaadet’e avdet ve muvasalat etmişlerdir.

(…)

“Nazif Paşa Hazretleri”

Geçen hafta hidemat-ı fevkaladelerine mükâfaten sine-i sadakat ve rüyetleri murassa bir kıta nişan-ı füruğ-efşan-ı iftihar ile tezyin buyurulan Maliye Nazırı devletlü Ahmet Nazif Paşa hazretleri umur-ı maliyedeki iktidar-ı fevkaladeleri, iffet ve istikametleri, metanet ve isabet-i fikriyeleri ile vüzera-yı Osmaniye meyanında müşarun bi’l-benandır. (…)

“Hindistan’da Mecusilerin Mevtalarını Attıkları Kule”

Hindistan ahalisinden olan Mecusilerin ölülerini birtakım kulelere koyarak orada haşeratın ve ezcümle akbabaların pençe-i tahribine terk eyledikleri malumdur. Ahiren Bombay’da [Mumbai] zuhur eden vebadan vefiyatın miktarı tekessür etmesi üzerine kulelerin artık naaşları istiap edemeyecek hâle geldiği ve akbabaların da bir hiss-i tabii sevkiyle vebadan vefat etmiş cenazelere rağbet etmedikleri görülmüştür.

(…)

“Balon Tecrübeleri”

Tabakat-ı mürtefia-i havaiyede tetkikat-ı fenniye icrasına mahsus olarak yapılmış alet ve edevat ile mücehhez üç balon bundan evvel Petersburg, Paris ve Berlin şehirlerinden berhava edilmiştir.

Bunlarla icra olunan ilk tecrübelerden netayic-i hasene hasıl olmaması üzerine ahiren ikinci bir tecrübe daha icrasına karar verilmiş ve bunun içinde Berlin’de ve Paris’te yeniden birer tecrübe balonu imal edilmiştir.

(…)

Hermin [Hermine]

Resimli Latif Roman

Aleksandır Duma-zadenin [Alexandre Dumas (oğul)] asar-ı meşhuresinden olan bu romancık Ahmed İhsan Bey tarafından tercüme olunarak Âlem Matbaası marifetiyle tab ve neşrolundu. Fiyatı yüz paradır. Taşradan üç kuruş alınır. Her kitapçıda bulunur. Mercii Babıali civarında matbaamızdır.