';
355. Sayı / 13. Sayfa

Miladi Tarih: 30 Aralık 1897

Rumi Tarih: 18 Kânunuevvel 1313

12. Sayfa
3 Yazı
14. Sayfa
1 Yazı
Resimlerimiz

“Memalik-i Şahanede Islah-ı Cins-i Feres”

Cins-i feresin en mühim ve meşhuru Arap atları olduğu malumdur. Arap atları esas-ı ittihaz kılındığı hâlde adi cinslerin ıslahı için ara sıra onlardan mahsul alınmak lazım geleceğini söylemeye hacet yoktur. Hâlbuki bu atlardan döl almak da memleketimizde hayvanatın ıslah-ı cinsine kâfi gelmiyor. Zira adi kısraklarımız gittikçe unsurunu kaybetmiş ve kuvvet ve şekilden düşmüştür. O hâlde ıslah-ı cins için en güzel çare kuvvetli ecnebi kısraklarıyla Arap atlarını tenasül ettirerek ortaya güzel mahsuller çıkarmaktan ibarettir.

(…)

“Alfons Dude [Alfonse Daudet]”

Alfons Dude ansızın âlem-i hayata veda etti.

Bir müddetten beri afiyetinin muhtel olduğunu gören ve sevdiklerine hasta, zayıf bulunduğunu söyleyen Dude’ye ehibbası kendine “muhayyel hastalık” isnat ettiği latifesiyle mukabele ediyorlardı. Fakat hayal mübeddel-i hakikat olmuş, zekâ ve irfanı yalnız Fransa’da değil, bütün âlem-i medeniyette nice fikir ve nazara hayret veren o vücut şimdi fenaya gitmiştir.

Alfons Dude namı memleketimizde pek maruftur; Servet-i Fünûn karilerine ise asla bigâne değildir. Genç Fromon [Fromont] ve Büyük Risler romanı sayfalarımızda intişar etmişti.

Alfons Dude Fransa muharririn-i hazırası içinde letafet-i üslup, hüsn-i tabiat, nazar-ı dürbün, irfan ve tetkik ile temeyyüz etmiş ve asarı muhtelif-i mesalik-i edebiyeye müntesip olanların hemen kâffesi tarafından makbul ve mergup görülmekte bulunmuştu.

(…)

İngiltere (Üstte), Almanya (Ortada Sağda), Amerika (Ortada Solda), İtalya (Altta Sağda), Fransa (Altta Ortada), Rusya (Altta Solda)

Ebhar-ı malumede seyrüsefer eden ecnebi ticaret vapurlarının aded-i mevcudu hamil aldıkları bandıralara göre tefrik ve umumun yekûn tonesi ile beher bandıraya tesadüf eden tone nispet edilerek bâlâdaki gemi resimleri meydana getirilmiştir ki bu resimlerden her birinin cesameti ait olduğu hükûmetin sairlere nispeten malik olduğu sefain-i ticariye miktarını irae eder. Şu mikyasça en çok ticaret vapuru İngiltere’de ve en azı Rusya’dadır.