';
279. Sayı / 5. Sayfa

Miladi Tarih: 16 Temmuz 1896

Rumi Tarih: 4 Temmuz 1312

4. Sayfa
2 Yazı
6. Sayfa
2 Yazı
Musahabe-i Fenniye

Tramvaylarda Vasıta-i Hareket – Vitaskop – Lamba Şişeleri – Pirinç İstihlâkâtı

 

Alem-i medeniyet denildi mi “ruhu vasıta-i nakliyedir” sözünü sarf etmekte insan adeta tereddüt etmeyebilir. Vasıta-i nakliyenin süratini -ucuz masrafla- temin ise en mühim cihettir. Vakıa, bugün medeniyet-i hazıranın terakkisine ve temin-i istirahatine çalışanların en ziyade meşgul oldukları nokta bir memleketten bir memlekete yahut bir şehirden bir şehre, hatta şehir dahilinde bir mahalleden bir mahalleye çabukça ucuzca gidebilmek çaresidir. Şu gayrete bakılırsa bundan elli sene evvel gelmiş olanlar şimdiki saatte on sekiz mil yürür vapurları, yetmiş kilometrelik yolu bir saatte kat eder yataklı, yemek salonlu şimendiferleri görseler fart-ı hayret ve taaccübe düşerler belki gördüklerine inanmazlardı.

(…)

Edison’un [Thomas Edison] terakkiyat-ı medeniyeye yardım hususunda olsun namı hakikaten ihtiramla yâd olunmalıdır. Bize telefonları, fonografları, sinematografları elhasıl birçok grafları icat ettikten sonra adamcağızın yine boş durduğu yok.

(…)

Âlâ gaz lambaları varken muma da ne hacet değil mi? Vakıa öyle, gaz lambaları bize ucuzca çokça ziya veriyor. Geçenlerde petrol biraz pahaya çıkarak keyfimizi kaçırmıştı ama o da şimdi yoluna girmek üzere. Lakin bence bir büyük mahzur var o lambaların şişeleri yok mu, onlardan pek bizarım.

(…)

Ne derlerse desinler pilav pek leziz bir yemektir. Bir aralık hıfz-ı sıhhat taraftaranı pirincin ziraatından başlayarak ekline kadar itiraz etmişler, canım pilavı mide bozar diye nazar-ı iltifattan mehcur etmek istemişlerdi, halbuki şimdi meselenin aksi zuhur eyliyor, Şarklılar pilavcıdır derlerken bugün gittikçe Avrupa’da dahi pirinç istihlakatı çoğalıyormuş.

(…)

Kanaryacığım

(Not: Şiir görselin altına yazılmış.)