';
526. Sayı / 12. Sayfa

Miladi Tarih: 11 Nisan 1901

Rumi Tarih: 29 Mart 1317

11. Sayfa
3 Yazı
13. Sayfa
2 Yazı
Avrupa Postası

Hayat-ı İlmiye, Edebiye ve İçtimaiye

Verem hakkında yeni bir nazariye – Bu haftaki postamızda yine bu müthiş hastalıktan bahse mecbur olacağız. Çünkü Fransız gazeteleri Mösyö Alber Ruben ile Mösyö Moris Bine namında iki tabibin Paris Tıp Akademisi huzurunda verem illeti hakkında bazı beyanat-ı mühimmede bulunduklarını yazıyorlar ki hastalığın teşhis ve tedavisi nokta-i nazarından pek ziyade haiz-i ehemmiyet olduğu için bunları bizim de bilmemiz iktiza ediyor. Verem illeti tababetin en acı meselelerinden biri olduğu kadar cemiyat-ı beşeriyeyi tahrip itibarıyla hikmet-i içtimaiye ile iştigal edenlerin de nazar-ı ehemmiyetini celp eden hususatın biridir. Bir taraftan tekessür-i nüfus için çareler aranırken diğer taraftan nüfus-ı mevcudenin, memleket için kıymettar birer sermaye demek olan efradın müthiş bir illet ile fenayab olmamalarını temin etmek iktiza eder.

(…)

Resimlerimiz

Müteveffa Mösyö Pedrelli

İstanbul’da tevellüt edip büyüyen yerli ecnebilerden Mösyö Pedrelli gaybubeti ile Beyoğlu’nu en malum ve mütearif bir çehreden mahrum bıraktı. Mösyö Pedrelli mükemmel kanun-şinas, mahir bir dava vekili, fevkalade zeki, gayet natûk, son derece sohbeti tatlı bir zattı. Mehakim-i Osmaniye ve ecnebiyede maharetler göstererek hükkâma kendini sevdirmiş, halk beyninde büyük bir şöhret kazanmıştı.

Bu zatın gayet şöhret kazandığı bir âlem daha vardı ki o da sanat-ı sayd ve şikardır.

(…)

Mütenevvi Malumat

Emniyet Sandıkları

Emniyet sandıkları murabahacıların suistimalatına meydan vermemek için tesis  olunmuştur. Filhakika paraya ihtiyacı olan adam bu ihtiyacı izale için birtakım murabahacılara müracaat mecburiyetinde kalacak olsa kabul etmeyeceği, katlanamayacağı şart tasavvur edilemez. İşte murabahacıların aczden, ihtiyaçtan istifade etmelerine meydan vermemek maksadıyla tasavvur edilen tedbirlerin en mühimi emniyet sandıkları tesisinden ibarettir. Bahusus Avrupa’da bazı memalikte efradın rehin mukabilinde para ikraz etmeleri kanunen memnu olduğundan rehin ile para verecek bir müessesenin vücuduna lüzum-ı kati vardır.

(…)