';
273. Sayı / 8. Sayfa

Miladi Tarih: 4 Haziran 1896

Rumi Tarih: 23 Mayıs 1312

7. Sayfa
2 Yazı
9. Sayfa
3 Yazı
Peşte Mektubu

Mektubumu şu saatte alemin en gürültülü, en eğlenceli, en revnaklı, en sefalı noktası addedilmeye şayan olan bir yerden, yani Peşte’den yazıyorum. Peşte sergisinin ilk haber-i teessüsünü gazetenizden aldığım için kendi kendime eğer sergiyi görmek nasip olursa inşallah ilk hissiyatımı Servet-i Fünun’a yazayım, demiş ve buraya geldiğim günden itibaren -ki bir hafta oluyor- gezdiğim, dolaştığım yerlerde nazar-ı dikkat ve hayretimi cezb ve teshir, ruhumu fikrimi tehziz ve tenvir eden her şeyi her hali kemal-i itina ile hafızama tevdie başlamıştım.

(…)

Rize Kasabasının Manzara-i Umumiyesi (Üstte)
Trabzon’da Askerî Hastanesi Cami-i Şerifi (Altta)
Resimlerimiz

“Arşidük Şarl Lui [Charles Louis]”

Ahiren vefat eden Arşidük Şarl Lui [Charles Louis] Avusturya – Macaristan İmparatoru Fransuva Jozef [Francois Joseph] Hazretlerinin  ikinci biraderleridir.

(…)

“Trabzon Resimleri”

Bu sayfamızda Trabzon vilayeti dahilinde Lazistan Sancağının merkezi olan Rize kasabasının bir kıta resmini enzar-ı kariin-i kirama vaz eyliyoruz. Kasabanın manzara-i hariciyesi pek latiftir; evlerin etrafındaki ağaçlar bu manzaranın letafetini artırıyor. Trabzon ve Samsun’dan sonra vilayetin en büyük şehirlerinden biri de Rize’dir. Karadeniz’e işleyen vapurlardan yalnız idare-i mahsusa ile Rus vapurları buraya uğramakta ve Avusturya luid kumpanyasıyla tevhid-i muamele eden Tuna luid kumpanyası vapurları dahi Batum ve Rize ile Kalas arasında işlemektedir. Resimlerimizden biri de Trabzon’daki ebniye-i aliyeden askeri hastanenin bahçesiyle bu hastaneye merbut camii şerifi irae eder. Hastanenin mevkii şehrin en mürtefi ve havadar noktası olduğundan böyle bir mevki intihabında ne derece isabet edilmiş olduğunu beyana hacet görülemez. Binasının mükemmeliyeti ve bahçesinin intizam ve letafeti daha vapurla önünden geçilirken nazar-ı dikkati celbettiği Trabzon’u görenler tarafından rivayet edilmektedir.

(…)